Avonturen

Wat je ziet wil je proeven!

fotostudio, foodfotografie

Dit is de opdracht van de klant: 
Een stylish gedekte paastafel met de mooiste gerechten én de boodschap dat alle producten lactosevrij zijn.

Studio Zelden ging aan het werk voor Arla Foods, een internationale zuivelcoöperatie. Arla produceert zuivelprodukten met alleen maar puur natuurlijke ingrediënten. Zoals ze zelf zeggen: “Wij houden van puur natuur. Daarom maken we van échte melk, fruit en andere 100% natuurlijke ingrediënten de beste zuivelproducten. Zonder chemische bewerkingen of kunstmatige toevoegingen.”

Veel mensen met een lactose-intolerantie moeten ‘NEE’ zeggen tegen lekkere hapjes zoals gevulde zalmrolletjes, kwarktaart of quiche. Met de lactofree products van Arla wordt getoond dat de paasbrunch weer een feestje kan zijn.

Studio Zelden laat in opdracht van CODE D'AZUR en Arla zien dat ook mensen met een lactose-intolerantie ‘JA’ kunnen zeggen tegen een heerlijke macchiaJAto. 

pasen, inspiratie, foodstyling, food fotografie, campagne, arla, studiozelden, paastafel
Bastiaan van Ederen

Foodfotografie is een vak apart. Bastiaan van Ederen is de director van Studio Zelden en hij vertelt mij graag over het tot stand komen van een perfecte foodshoot.

Wat komt er kijken bij een fotoshoot van gerechten? Hoe het toegaat bij een modefotoshoot kunnen we wel raden: de stylist legt de setjes kleding klaar, het model komt binnen, krijgt make up van de visagist, de fotograaf zet de studiolampen aan en de shoot start.

Bastiaan van Ederen: ‘Bij een foodshoot is de voorbereiding totaal anders. Je hebt het heel inhoudelijk over de recepten. Een extra aandachtspunt was dat bij deze shoot alles op tafel 100 procent lactosevrij moest zijn. Wij werkten hiervoor samen met de foodstylist Rens de Jonge

Als je door een supermarkt loopt zie je zijn werk terug op veel verpakkingen en reclamemateriaal. Rens kwam naar de shoot met een gereedschapskoffer vol spateltjes en mesjes. Hij gaat als een echte kok aan het werk om alles zo mooi mogelijk te maken. Een leuk voorbeeld is de koffie, voor Arla de MachiJAto. De lactosevrije melk wordt koud opgeklopt zodat het schuim zo lang mogelijk stand houdt en dus niet inzakt tijdens het maken van de foto.

rens de jonge, foodstyling, foodstylist, studiozelden
robert vendrig, foodfotografie, studiozelden

En wat is er te vertellen over het werk van de foodfotograaf van Studio Zelden, Robert Vendrig.

Bastiaan van Ederen: ‘Onze foodfotograaf is een expert op het gebied van belichting. 
Deze shoot is geschoten met continu licht. De lampen blijven de gehele shoot aan staan en we gebruiken dan ook geen flitsers. Dit zorgt voor een heerlijk natuurlijk licht. Het zijn stillevens. Robert bijvoorbeeld gebruik van reflectieve spiegeltjes waardoor je veel natuurlijke lichtinvallen in de beelden krijgt.

Deze productie is met een Hasselblad gefotografeerd. Door de grote middenformaat sensor van deze camera én de geweldige lens is de kwaliteit op zijn hoogst. Dat maakt het totaalbeeld nog mooier. We zorgden voor de achtergrondkleuren die passen bij het design van Arla, blauw, groen en geel en de opdracht, het thema Pasen.’

Hasselblad, robertvendrig, foodfotografie, studiozelden
rossiblake, styling, studiozelden

Hoe gaan de stylistes Rossi en Blake van Studio Zelden te werk? 

Bastiaan van Ederen: ‘Hun bezigheden zijn zéér belangrijk. Rossi en Blake zijn al een paar dagen vóór de shoot in de weer met de inkoop van alle attributen en het uitproberen van verschillende opties voor de styling. Ze zorgen altijd voor voldoende back-up opties dus extra veel keuze, want soms wil de klant op de set toch nét iets anders zien. Hun oog voor detail is essentieel. Bij deze opdracht mochten er absoluut geen producten zichtbaar zijn waarvan je kunt denken dat er lactose in is verwerkt. Hier mag voor de consument geen verwarring ontstaan dus daarom is er bijvoorbeeld geen kaasbeleg bij deze paasbrunch'.

Waarom, denk jij, dat klanten kiezen voor Studio Zelden? Of laat ik het zó zeggen: waarin onderscheiden jullie je?

Bastiaan van Ederen: ‘Van klanten hoor ik vaak dat ze het bij ons gezellig vinden. Er hangt gewoon een prettige sfeer. Iedereen kent zijn taak en voert die professioneel uit. Het is duidelijk teamwork! We zijn heel flexibel en zorgen voor een strakke planning. Een week na het eerste telefoontje van het online marketingbureau CODE D'AZUR waren we aan het fotograferen, drie dagen na de shoot worden de beelden alweer definitief opgeleverd en was alles afgerond.

behind the scenes, studiozelden
Arla, Studio Zelden, Bruschetta, foodfotografie, reclamefotografie, foodfoto, foodstyling

Na zo’n dag met mooi geprepareerde foodkunstwerkjes voor je neus lusten we allemaal wel wat dus we eindigen de shootdag met een borrel en in dit geval met de BruschetJA’s met lacto free Arla roomkaas.’ 

Interview en tekst: Tanja Kok